Télikertekről

A télikert nem csak szép, hanem jó is.

Miért mondom ezt? Ha ránézünk egy szépen megtervezett télikertre először maga a látvány ragadja meg az embert.

Rohanó korunk embere nagyon keveset van a szabadban, és ezért keveset van természetes fényben. Az emberi szervezetnek pedig szüksége van a természetes megvilágításra, a napfényre. A fényszegény állapot depressziót okozó hormonokat termel. Verőfényes napsütésben vidámak, felszabadultabbak vagyunk, míg borús időben inkább levertek és rosszkedvűek. (Persze ez sokszor nem az időjárás függvénye, hanem derék embertársainké is. Na de ezt most hagyjuk)

Ha egy télikert megépül, a közelben tartózkodó ember akaratlanul is arra indul el és a legtöbb esetben ott is ül le. Már csak azért is mert a háziasszonyok gondoskodnak arról, hogy megfelelő mennyiségű zöld és virágzó növény is legyen ott.

Vissza a természetbe!

Mindenki szereti a természetet és ez a kialakítás lehetővé teszi a házi dzsungel megteremtését, egyedül arra kell odafigyelni, hogy egy ilyen helyen a növények megbolondulnak és hihetetlen fejlődésbe kezdenek. (Előbb utóbb akár bozótvágó késre is szükség lehet a télkerten átvezető ösvény vágásához.)

Na de félre a tréfával!

Komolyra fordítva a szót, nem csak nagyon jó fiziológiai hatása van a télikerteknek, hanem aktív hő-csapdaként az őszi tavaszi időszakban a napsütés hatására gyorsan felmelegszik és rásegít a lakás fűtésére, ami energia megtakarítást eredményez. (Ausztriában államilag dotált beruházás.)

Nyári időszakban a túlzott felmelegedés ellen árnyékolással, vagy légkondicionálással védekezhetünk, illetve újdonságként cégünk kitalálta az úgynevezett szétszedhető télikertet. (lásd külön oldal)

Miért a FA?

Mi illene egy ilyen természetes közegbe jobban, mint az ember által legrégebben használt természetes építőanyag a FA. Nem beszélve arról, hogy a fa anyagából adódóan melegséget sugároz. Könnyen teszi mindezt, mivel a fa az egyik legjobb hőszigetelő anyag.( 7 cm vastag fa hőszigetelési értéke megegyezik a 40 cm vastag téglafaléval!) Ezért hő-híd mentesen lehet belőle építkezni. És még egy indok végül, de nem utolsó sorban:

A FA nem csak jó, hanem szép is.