HATÁROK NÉLKÜL - Széplak, 2002 augusztus

Tóparton, fenyves erdő szélén adódott lehetősége telek vásárlására a közeli faluban élő családnak -- éppen akkor, amikor befejezték előző házuk felújítását. Mégis nekivágtak az újbóli építkezésnek, hiszen itt olyan életteret hozhattak létre, amilyenre korábban nem volt lehetőségük.


Sokak álma csinos, többszintes házban lakni, ápolt, szép kerttel, medencével. Vendéglátóink mégsem érezték igazán jól magukat, nem tudták kihasználni a kert előnyeit. Ha ki akartak menni a teraszra, minden alkalommal le kellett jönniük a garázs fölötti lakószintről. Ha pedig csak egy pohár vízre vágytak, elölről kellett kezdeni a lépcsőzést. Olyan embereknek pedig különösen gyötrelmes ez, akiknek a kertészkedés, a növények tanulmányozása, ápolása a szenvedélyük. Nem volt nehéz hát megválniuk a "lépcsőháztól", amikor a gyönyörű természeti környezetben meglátták az építési telket. Egy szinten, a kert szintjén akartak élni.

Alacsony tetős, mediterrán stílusú házat terveztettek, amelyet csak a kiszolgálóhelyiségek fölött toldottak meg egy később önálló kislakásként használható szinttel. Konkrét elképzeléseik voltak a tájolással, a helyiségek elosztásával, méretezésével, egymáshoz való viszonyával kapcsolatban is.

Szokatlan módon, viszonylag nagy alapterületen osztották el a nem lakó funkciókat: az utcáról nyíló, kétállásos garázsból nemcsak az előszobába, hanem közvetlenül a méretes kamrába is el lehet jutni a bevásárlókosarakkal. Innen közelíthető meg a teraszra nyíló, szobányi mosókonyha is, ahol a kazán és a padlófűtés berendezései is találhatók. A kamrából a konyhába is el lehet jutni, ahonnan az étkezőn át a nappaliba látni. Egyszóval összefüggenek egymással a helyiségek, sőt még a kint és a bent között sincs határ. A konyhából és az étkezőből például fedett teraszra lehet kilépni, amelyet télen üvegfallal szobává alakítanak. Olyan jól sikerült a tájolás, hogy ilyenkor, amikor alacsonyabban jár a nap, a ház túloldaláig besüt. Emiatt tavaly például még novemberben sem indították el a padlófűtést, hideg estéken elég volt a nappali sarkában álló kandallóba begyújtani.

A fedett teraszról és a fürdőszobából közelíthető meg a ház talán legizgalmasabb tere, a medence. Nem túl nagy, de az ellenáramoltató készülékkel úszásra is elég. Köré favázas szerkezetre a napfényt átengedő polikarbonát tetőt ültettek, oldalait üvegfal határolja. Egyedi, ötletes megoldást alkalmaztak: a kívánság szerint bukó, nyíló vagy fix üvegtáblák egyetlen szerszám segítségével nyomtalanul eltüntethetők. Ezt bizonyítandó, mialatt a ház helyiségeit fotóztuk, a zárt uszodából két ember nyitott strandot varázsolt.

Tavasztól őszig kint zajlik az élet, kihasználják a kertet, a teraszokat. Jól érzik magukat a növények, hiszen mindegyiküknek a megfelelő életkörülményt biztosítják. A medencetér burkolásakor is gondoltak rájuk: egy-egy csempe helyén méretes földlabdát hagytak ki. Persze a napi ápoláson, locsoláson kívül olykor extra feladataik is adódnak, például a kényes banánfa méteres dézsáját a nap állása szerint árnyékba kell húzni. Nem sajnálják azonban a fáradtságot, hiszen végre kedvükre élhetnek a maguk teremtette zöldben.

1. A faszerkezetű medencefedés üvegablakai könnyen és gyorsan bonthatók, még küszöb sem marad utánuk, így nyáron a szabadban, télen fedett medencében lehet fürdeni

2. Lépcsős sziklakertet alakítottak ki a kert napos részén, mészkő vályúkból összeállított, szabályozható csobogóval

3. Robosztus rönkbútorral rendezték be az étkezőt a fedett teraszon. Nyáron szükség esetén függöny pótolja a medencefedéshez hasonlóan leszerelhető üvegfalat

4. Szellemes megoldás: a konyha felől a bútor frontjával megegyező lapokkal, magas szekrénynek álcázták a kamra ajtaját a fekete hűtőszekrény mellett

5. Saját kijárata van a nagyméretű, kék--szürke fürdőszobának a medence felé

6. Nem hiányozhatnak a zöldek a zárt lakótérből sem: a nappalit a közlekedőtől elválasztó, lépcsős fal díszei az alulról megvilágított, üveglapra állított cserepes növények

7. Fiuk kérésére lett királykék a gyerekszoba fala. Az ablak alatt végighúzódó hosszú asztalt zenéléshez is használják


A lakás létrehozásában részt vett a B. Gy. Famíves Kft.

Szöveg: Gruber Csilla
Fotó: Székely Péter
Forrás: Széplak, 2002 augusztus